Naam: Bert van Essen (BvE)
Woonplaats: Noordwolde (fr).

Hoe het allemaal begon......

Op 9 jarige leeftijd sleutelde ik al aan oude brommertjes.

In 1992 sleutelde ik voor het eerst, aan een z.g.n. ‘staand’ Jawa grasbaanblok, van een goede vriend van mij, (Jurrie Coenrades). Voor het eerst zag ik hoe een Jawablok er van binnen uitzag. Ik heb niet lang voor Jurrie mogen sleutelen want hij stopte na een jaar met racen.

In 1993 diende de volgende coureur zich aan, René v/d Walle. René wilde alleen special rijden wanneer ik voor hem zou sleutelen. In dit jaar kreeg ik ook de blokken van Sjoerd Rozenberg in onderhoud. René begon zijn eerste jaar bij de nationalen met een z.g.n. ‘staand’ Jawa blok. In zijn tweede jaar kocht hij er nog een staand Jawa blok bij. In zijn derde en tevens laatste racejaar kocht hij voor het eerst een z.g.n. ‘liggend’ Jawa blok.

Eind 1993 kwam ik voor het eerst in contact met Theo Pijper. Theo blies tijdens een wedstrijd in Siddeburen zijn blok op. Theo kon de wedstrijd voortzetten op de machine van René v/d Walle. Dat is goed bevallen schijnbaar, want sindsdien rijdt Theo met BvE getunde blokken.

Naast het sleutelen en tunen van de blokken bouwde ik voor Jurrie, René, Sjoerd en Theo de complete frames op. Op dit moment bouw ik alleen nog de grasbaanfietsen van Theo op.

Afgelopen jaren heb ik verschillende nationale en internationale rijders erbij gekregen.
Solisten zoals: HJ Renkema, Dirk Fabriek, René van Weele, Philippe Ostyn (gestopt na een zware crash in 2006), Jeromé Cottier, Stephane Tresarrieu, Henkie Koonstra en natuurlijk Theo Pijper.

Zijspancombinatie: Bjorn Fouske.

In het jaar 2001 ben ik naar Italië vertrokken om een gesprek aan te gaan met Vader en zoon Mazotto. De heren van de ‘GM motoren’. Ik ben nu importeur van GM blokken en ga ongeveer drie tot vier keer per jaar naar GM in Italië.

...........wordt vervolgd.